Vil du se hvaler i Island? Det og meget mere kan du opleve i Nordisland

Vil du se hvaler i Island? Det og meget mere kan du opleve i Nordisland

Siden indeholder reklamelinks
Reklamelinks er markeret med *
Island har virkelig det hele – en natur uden lige, oplevelser for wellness-elskeren og et helt unikt dyreliv. I min guide til Østisland tipper jeg om, hvor I kan opleve de finurlige søpapegøjer. I dag går turen til de kæmpemæssige hvaler, som man kan se i hobetal i det nordlige Island. Er hvaler ikke nok til at få dig til at køre til Nordisland, kan du også læse om andre spændende ting og steder, som du kan se og lave i denne del af landet.

Her kan du se hvaler i Island

Det bedste sted at se hvaler i Island siges at være Húsavík, som ligger i det nordlige Island. Her har du chance for at spotte op til 11 arter, som kommer her hver sommer mellem juni og august for at finde føde. I denne periode har du 100% garanti for at se mindst én hval under din sejltur – bedre end jeg har læst om mange andre steder rundt omkring i verden. Du kommer hertil via rute 1 fra Nordislands hovedby Akureyri. Efter omtrent 50 km vil du kunne dreje til venstre på rute 85, og du vil blive ført direkte til Húsavík. Turen tager cirka 1 time og 1 kvarter og er på asfalt hele vejen.

Selve byen Húsavík byder ikke på mange andre attraktioner end netop hvalsafari. Før eller efter din hvalsafari kan du eventuelt lægge vejen forbi det ganske fine hvalmuseum, hvor du kan lære mere om byens historie inden for hvalfangst. Derudover kan det anbefales at gå en tur langs den livlige havnefront og de idylliske nabolag med farverige huse og byens kirke, som skiller sig meget ud fra landets andre kirker, og mest af alt ligner noget, der hører til i Alperne.

I Húsavík er der 3 selskaber, som du kan tage på hvalsafari med; North Sailing, Gentle Giants og Salka. Overordnet set er de alle stort set ens – varigheden er mellem 3 og 4 timer, du får en hvalguide med på turen, varme overalls samt en kop varm kakao og en kanelsnegl, og så har stort set alle selskaber både en tur, som er enten traditionel, miljøvenlig eller foregår i en speedbåd. Vi havde dagen før bestilt to billetter online til en 3-timers hvalsafari hos North Sailing for lidt over 600 kr. North Sailing er det oprindelige hvalsafariselskab i Húsavík, og her kommer du til at sejle i en virkelig smuk træbåd, som du ser på billedet nedenfor.

Alle operatører tilbyder flere forskellige former for ture. Generelt set har alle en tur, som kun er fokuseret på hvaler og en anden, hvor du også sejler forbi klipper, hvor søpapegøjer hører til. Jeg er personligt meget glad for ikke at have brugt penge og tid på at udvide vores tur for at se søpapegøjer, da vi blot få dage senere tilbragte en time helt alene sammen med en kæmpe flok søpapegøjer i det østlige Island. Du kan læse mere om, hvor du skal tage hen for at se søpapegøjer i Island lige her.

Hvalsafari i Húsavík

Vi tog på vores hvalsafari kl. 11 om morgenen i slutningen af juli. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vi stod i de tre timer på båden i intet andet end t-shirts takket være den rekordhøje hedebølge, der var ankommet dagen før til det nordlige Island. Som vi sejler ud af den lille havn, får vi en introduktion til de hvaler, der holder til i bugten, samt hvordan man kan spotte en hval.

Den første måske halve time går det meget stille for sig. Flere af de andre mennesker på båden mener hele tiden at se en lille bølge, der måske kunne være en hval, men det er først da vi ser et kæmpe sprøjt i horisonten, at der er gevinst. Herefter kommer det ene sprøjt efter det andet, efterfulgt af de kæmpemæssige pukkelhvaler. De næste to timers tid er der tre hvaler, der får interesse for vores båd og cirkler om os. Ja, flere gange lagde de sig på siden af os, hvilket virkelig giver én en idé om, hvor stor hvalen egentlig er i forhold til vores lille båd. Efter at have nærstuderet os nok, blev det tid for hvalerne at vende ud ad bugten, ligesom det også var tid for os til at vende tilbage til havnen en kæmpe oplevelse rigere.

 

Fiskerestaurant i Húsavík

Efter din 4-5 timer lange hvalsafari, trænger du nok til en lille bid mad, så du har energi nok til dagens resterende oplevelser. Húsavík byder ikke på det mest varierede udbud af spisesteder. Langs bådhavnen kan du finde et hav af forskellige udgaver af fish&chips. Jeg vil dog give min varmeste anbefaling til fiskerestauranten Naustið, som du finder i et traditionelt gult hus blot få gader fra havnen. Her serveres friskfanget lokal fisk enten på spyd eller som filet, og så serveres muligvis verdens bedste fiskesuppe. Jeg var selv lidt skeptisk, men det var ekstremt lækkert.

The Diamond Circle

Jeg fortalte jer ganske kort om The Diamond Circle i min rejsedagbog fra det nordlige Island. Ligesom den mere berømte Golden Circle byder denne nordlige udgave på en fantastisk god og varieret smag af den islandske natur inden for ganske få kilometer. De tre hovedattraktioner på denne rute er kløften Àsbyrgi, vandfaldet Dettifoss og det særlige naturområde omkring Lake Mývatn. Men der er også massevis af andre oplevelser, der venter dig i det nordlige Island. Bare læs med her!

Àsbyrgi

Kløften Àsbyrgi er det første stop på The Diamond Circle efter din hvalsafari i Húsavík, og du kommer hertil ved at følge rute 85 mod øst. Denne grønne og frodige kløft kommer mildest talt ud af det blå, efter du har kørt et par kilometer gennem den rene ørken. Ikke mange steder i Island kan du finde træer, men fordi planterne her i den hesteformede kløft er beskyttet mod vind og græssende får, er dette muligvis det mest frodige sted, du vil opleve under din tur til Island. Parker bilen og følg en af de mange ruter ind i birkeskoven, hvor du blandt andet kan finde den rene oase med en friskvandssø, der ligger ved bunden af kløften.
 
 

Dettifoss

Efter at have vandret rundt i Àsbyrgi er det tid til at tage videre til næste stop på The Diamond Circle. Denne gang skal du opleve Europas kraftigste vandfald Dettifoss, som du kommer til ved at følge rute 862 syd for Àsbyrgi. Da vi kørte her i sommeren 2017 var dette endnu en grusvej, og ser jeg tilbage på vores tur, ville jeg nok have foretrukket en firhjulstrækker til lige netop denne strækning. Kommer du fra ringvejen, kan du dreje nordpå på 862, og du har en langt kortere køretur på denne grusvej til vandfaldet.

Fra parkerigen har du en rute på knap 2,5 km, der fører dig til både Dettifoss og det mindre men måske kønnere Selfoss. Er du heldig at komme her på en solskinsdag, kan du være heldig at kunne se dobbeltregnbuer stige fra vandfaldene, ligesom du også vil kunne både høre og se de brusene vandfald fra op til en kilometers afstand. Af de utallige vandfald vi oplevede på vores tur til Island, var disse nok de mest betagende. Nordisland er nemlig endnu ganske upopulær blandt turisterne, hvorfor man ofte kan have vandfaldene helt for sig selv, hvilket er en helt særlig oplevelse.

 

Lake Mývatn

Kan du kun nå at besøge ét stop på the Diamond Circle udover Húsavík, skal det være området omkring Lake Mývatn, som ligger lige på ringvejen. Her er der et væld af oplevelser, og du kan stort set opleve alt det, den islandske natur har at byde på inden for en omkreds på ganske få kilometer. Du kan køre hertil fra Dettifoss, eller du kan vælge at skippe et par stop på The Diamond Circle og tage hertil direkte fra enten Húsavík eller nordens hovedby Akureyri.

 

Lake Mývatn har en hel særlig og alsidig natur takket være den geotermiske aktivitet, som der er her i området. Er du til spaoplevelser, finder du derfor Nordislands udgave af den Blå Lagune netop her. Men jeg vil nu alligevel mene, at det især er naturoplevelserne, som du skal tage dig tid til her. Den bedste måde at opleve naturen på er naturligvis ved at vandre, og der er utallige vandrestier at vælge mellem. Er du til action, kan du besøge det vulkanske område omkring det vulkanske bjerg Krafla, men du kan også ligesom os vælge at tage en rute på knap 10 km, hvor du kommer forbi grotten Grjótagjá, som du måske genkender fra Game of Thrones, lavamarkerne Dimmuborgir og til sidst det vulkanske krater Hverfell, hvor du fra toppen har den skønneste udsigt over landskabet omkring dig. Den markerede rute starter fra landsbyen Reykjahlíð og tager et par timer at gennemføre.

Flere oplevelser i Nordisland

Goðafoss

Har du ikke tid til at gennemføre hele The Diamond Circle, er Goðafoss et godt stop, da det ligger knap 10 meter fra ringvejen, når du kører mellem Akureyri og Lake Mývatn. Vandfaldet er ikke helt så stort og imponerende som mange af Islands andre vandfald, men det er uden tvivl et af de smukkeste, og så spiller det også en vigtig rolle i den islandske historie. I år 1000 valgte þorgeir at den islandske folkereligion for eftertiden skulle være kristendommen, hvorefter han smed sine amuletter som symboliserede hans nordiske tro, i vandfaldet.

Hverarönd

Følger du med på Instagram, har du nok ikke kunne undgå at bemærke mine billeder fra de kogende mudderpøle Hverarönd, som også Momondo valgte at dele på deres Instagram. Vi faldt egentlig lidt over det her sted ved et tilfælde. Jeg havde nemlig aldrig før hverken hørt eller læst om det, hvilket i sig selv er meget uforståeligt for mig. Det er nemlig et sted, jeg absolut ikke havde været foruden under vores tid i Nordisland. Området er også kendt under navnet Námaskarð, og du finder dette ved at følge rute 1 mod øst. Få kilometer fra Myvatn Nature Baths på nordsiden af Lake Myvatn finder du de boblende mudderpøle, som ligger midt i en arktisk ørken, som står i stor kontrast til den frodige natur omkring Lake Myvatn. Som stort set samtlige naturoplevelser i Island, er det ganske gratis at opleve Hverarönd, og hvis ikke det var for den meget gennemtrængende lugt af svovl, kunne man snildt bruge timevis på at beundre de fascinerende pøle.

Akureyri

Havde vi haft mere tid, ville vi gerne have lagt vejen forbi nordens største by Akureyri, som vi boede kun 1,5 km fra. Her bor omkring 18,000 mennesker, hvoraf en stor del af dem er studerende. Af netop denne grund skulle byen være utroligt hip, og du finder et væld af lækre restauranter, livlige caféer og de smukkeste nabolag med blomster i haverne og de majestætiske bjerge som baggrund.

Overnatning i Nordisland

Der er et væld af campingpladser i det nordlige Island, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i dem alle. Efter at have boet lettere primitivt i det vestlige Island valgte vi en campingplads, hvor der var mulighed for at få et varmt bad og vaske alt vores køkkengrej op i varmt vand. Derfor brugte vi to overnatninger på Hamrar campingpladsen i udkanten af Islands 2. største by Akureyri. Byen ligger lige på rute 1 og har dermed den perfekte beliggenhed til at køre rundt og opleve det nordlige Island.

 

På denne kæmpe campingplads bor du i skoven Kjarnaskógur, hvor du er omringet af grønne træer og majestætiske bjerge. Her er moderne og helt nye bygninger med bad, toilet og køkkenfaciliteter. Derudover er der massevis af aktiviteter for børn, hvorfor muligvis hele Akureyris befolkning endte med at strømme til denne plads, da temperaturerne nåede de 26 grader i juli. Det betød, at vi desværre boede op af den ene larmende børnefamilie efter den anden, som tilsyneladende kun sov i de to-tre timer, hvor solen var nede, mens vi var der. Men det var det værd for os, da vi til gengæld kunne tage et varmt bad, før vi kørte videre til det østlige Island, hvor vi hverken havde bad eller varmt vand i hanerne.

Hoteller i Nordisland

Er du ikke til camping, finder du også et fint udvalg af hoteller i Nordisland. Måske de nedestående hoteller, hostel og Airbnbs i alle prisklasser falder i din smag?

Hostel: Akureyri Backpackers* ligger i en flot grøn bygning i det centrale Akureyri og tilbyder både en seng i sovesale samt mere private dobbeltværelser med fælles badeværelse. På hostellet serveres der morgenbuffet hver dag, men har du lyst til selv at kokkerere, kan du gøre det i det fælles køkken.

Airbnb: Moderne lejlighed ved Akureyri er det oplagte valg, hvis hele familien er med på ferie i Island. I den smukke trævilla er der et værelse med køjeseng samt en hems med en dobbeltseng. I stueetagen er der et lille køkken og en bænk langs vinduet, hvorfra du kan nyde udsigten over det rå landskab med søer, bjerge og Akureyri i det fjerne. I samme bygning er der også en studiolejlighed med plads til to rejsende.

Er du ikke allerede medlem af Airbnb? Tilmelder du dig Airbnb via dette link vil du modtage 253 kroner til næste rejse, mens jeg vil få 172 kroner i rejsekredit, så jeg kan finde en masse nye, spændende Airbnbs til jer. Så er den første overnatning også betalt ?

Budget: Klara Guesthouse* er et super hyggeligt gæstehus og café i byen Ólafsfjördur, der ligger i Eyjafjördur Fjord. Fra værelserne har du udsigt over de omkringliggende bjerge, og i caféen kan du slappe af med en god bog og lidt sødt til ganen.

Mellemklasse: Hoepfner Historical House* er, som navnet antyder, en historisk bygning 10 minutters gang fra centrum af Akureyri. I det smukke hvide træhus kan du bo i forskellige lejlighedstyper, som alle har det tilfælles, at de har en lækker, rå og moderne indretning. Lejligheden på øverste etage har desuden udsigt til havet ud for Akureyri.

Luksus: Aska Modern Cabin* er en arkitektonisk perle få kilometer fra Lake Mývatn. Den smukke 2-personers træhytte er indrettet med et soveværelse, et lille tekøkken samt et badeværelse. Fra de store panoramavinduer og fra terrassen udenfor har du en storslået udsigt over de 300 år gamle lavamarker, som hytten ligger midt i samt Hverfjall vulkankrater i det fjerne.

 

Rejseblog om at rejse til Island | Guides, rejsedagbog, tips og inspiration

Dette indlæg blev udgivet første gang i december 2017

Indlægget er sidst opdateret i juni 2020

 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


4 svar til “Vil du se hvaler i Island? Det og meget mere kan du opleve i Nordisland”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.