Hvert år den 27. april finder årets største fest sted i Holland. King’s Day fejres landet over af lokale såvel som besøgende, der iklædt orange fylder gader og kanaler med liv og godt humør. Kommer du til Amsterdam på King’s Day, kan du altså se frem til en gadefest helt uden lige. Men lad os først lige få på plads, hvad det egentlig er, hollænderne fejrer på King’s Day – og hvordan det fejres.
Hvad er King’s Day?
Dem 27. april fejrer Holland King’s Day, Koningsdag, til ære for Kong Willem-Alexander, der har fødselsdag på denne dag. Dette gjorde man for første gang i 2014, efter han overtog tronen efter sin mor, Dronning Beatrix, i 2013. Rejser du til Amsterdam med en guidebog eller en online guide fra før 2014, vil du dog nok bemærke, at datoen for King’s Day er den 30. april. Før Kong Willem-Alexander overtog tronen i 2013, var den 30. april nemlig datoen for King’s Day, det der på daværende tidspunkt hed Queen’s Day, Koninginnedag. Og faktisk er datoen for King’s Day eller Queen’s Day blevet skiftet et par gange siden den første fejring den 31. august 1885, der var til ære for Dronning Wilhelmina.
Selvom festdagen har skiftet dato og navn siden da, fejres dagen stort set på samme vis som altid. Alle iklædes orange til ære for den hollandske kongefamilie, huset Oranje-Nassau. Hvert år besøger den hollandske kongefamilie en ny by, hvor man kan forvente endnu flere festligheder end normalt. I 2019 kommer kongefamilien til Amersfoort for at fejre King’s Day.
Det skal man lave på King’s Day i Amsterdam
King’s Night
Dagen før King’s Day hedder King’s Night. Og det er allerede her, festlighederne begynder. Ja faktisk er det egentlig denne dag, der er den allerstørste festdag. I amsterdam har lavet en oversigt over de bedste fester rundt omkring i byen.
Loppemarkeder
Har du ikke alt for mange tømmermænd efter King’s Night, er det om at komme ud i Amsterdams gader tidligt om formiddagen på King’s Day. Det er nemlig her, du kan være heldig at gøre dig et par gode fund på byens vrijmarkt, frimarked. Loppemarkedet er nemlig en tradition på King’s Day, og folk sælger ud af vitterligt hvad som helst i samtlige parker og gader i byen; lige fra tøj og gammelt porcelæn til det rene ragelse. Også børnene stiller små boder op, hvor de sælger enten gammelt legetøj eller hjemmebagte cupcakes. Vær dog beredt – hollænderne er meget passionerede, når det kommer til at prutte om prisen!
Populære destinationer for de, der vil gøre sig en god handel på King’s Day er blandt andet Apollolaan i det sydlige Amsterdam, Westerpark samt Vondelpark, hvor der også er at findes alverdens former for underholdning for festgængere i alle aldre.
Festen på King’s Day
Selvom hollænderne de fleste år skal arbejde dagen efter King’s Day, så holder de sig altså ikke tilbage på selve dagen. Mange fortsætter festen fra King’s Night til den næste dag, og du kan altså forvente fest, musik og dans, hvor end du kigger hen på din færden gennem Amsterdam på denne dag. Gaderne fyldes med festdeltagere, der flokkes om lokale DJs, der spiller på små pladser, broer og altaner. Festen fortsætter natuligvis på kanalerne. På King’s Day finder du her tusindvis af store og små orangepyntede både, der fuldstændigt fylder kanalerne til bristepunktet i én stor orange parade.
Hvor og hvad skal man spise på King’s Day?
Ingen guide her på Cammi.DK uden et par madtips. For selvom du naturligvis kan gå den budgetvenlige vej og medbringe en madpakke, så er det svært ikke at blive fristet af de mange madboder, der er stillet op over alt i Amsterdam. En traditionel spise på King’s Day er den hollandske flødekage tompouce, der i dagens anledning er dækket med orange glasur. Men der er også mange andre ting, du kan spise på King’s Day. Hotdogs, kipsate (kyllingespyd overtrukket i indonesisk peanutbuttersauce) samt hollandske små pandekager, poffertjes er populære snacks. Ollie og jeg har dog efterhånden en tradition for at besøge madboden foran restauranten Raïnaraï. Her serveres der store, luftige pitaagtige boller med uendelige former for velkrydret fyld.