Reklame i samarbejde med Hlíð Camping og Studio Heima
Forestil dig dette: Klokken er 5, og du vågner op i en blød kæmpeseng i et mikrohus, der dufter skønt af fyrretræ. Du gnubber dine øjne. strækker dig og går ud i køkkenet, der har været oplyst af midnatssolen de sidste mange dage. Her nyder du i ro og mag en varm kop kaffe, mens du kigger ud over den 300 år gamle lavamark, som hytten står på kanten af. Efter lidt tid vågner resten af din lille familie, og i samme ét banker det på døren – det er morgenmaden, der bliver leveret. Over morgenmaden bliver der talt om, hvad dagen mon skal bringe. En vandretur op til vulkankrateret uden for vinduet måske? Lidt fuglekiggeri? Eller en lille gåtur langs kogende mudderpøle? Det hele kunne afsluttes med en svømmetur i et stort geotermisk bad. I har alle muligheder åbne!
Sådan så min morgen ud en smuk junidag i 2020. Og din morgen kan se lige præcis sådan ud. Lad mig fortælle dig om Aska.
Aska highlights
2-personershytte med køkken
Plads til baby i babyseng
Beliggende i en 300 år gammel lavamark
Udsigt over Mývatn-søen og Herfjall-krateret
Cykeludlejning i receptionen
Mulighed for at arrangere ridetur i receptionen
Massevis af gode vandreruter inden for kort afstand
Velkommen til Aska
Vi ankom til Mývatn efter et par meget hårde dage i de islandske Højlande. Efter en rigtig bumletur på et par timer, var vi endelig landet på den bløde Ringvej, som førte os direkte til det smukke område omkring Nordislands Mývatn Sø. Et kærlig gensyn, som vi havde stiftet bekendtskab med for første gang i 2017, og som vi havde lovet os selv at vende tilbage til igen en dag.
Ved den nordlige søbred finder du Hlíð Camping, som så absolut er den smukkest beliggende campingplads i området omkring Mývatn-søen. Men selvom vi ellers ankom i campervan, var vi her ikke for at campere. Vi havde nemlig fornøjelsen af at checke ind i Hlíð private luksushytte Aska, der står lige på kanten af en 300 år gammel lavamark. Velkommen til Aska; Nordislands nye luksushytte!
Når natur og arkitektur mødes
Aska er resultatet af Studio Heimas vision om at hive Islands turister ud af de større hoteller og bringe dem tættere på naturen. Personerne bag Studio Heima er det dansk-islandske arkitektpar Casper Berntsen og Aldís Gísladóttir, som er især aktive inden for turismen. Her har de en særlig undersøgende tilgang med fokus på kulturarv, og hvor de i høj grad bestræber sig på at lade designet være en dialog mellem koncept og sted. Dette er Aska et fremragende eksempel på!
Shou sugi ban
Det første du nok vil bemærke ved Aska, er de brændte træpaneler af gran, som hytten er beklædt med. Dette er en gammel japansk teknik, kaldt Shou sugi ban, som også de gamle vikinger brugte, hvor træets yderste lag bliver forkullet og dermed imprægneres. Dette er en 100% naturlig og bæredygtig teknik, som gør facaden robust og sikrer den en lang levetid. Denne proces samt Askas beliggenhed på kanten af en 300 år gammel lavamark har givet hytten navnet Aska, som betyder aske på Islandsk.
På taget er Aska fyldt med områdets planter, hvilket bidrager til arkitekternes vision om, at et hotel skal være en del af dets omgivelser. Aska er på den måde en moderne nyfortolkning af Islands traditionelle tørvehuse, som går i ét med naturen.
Dette er desværre ikke noget, som vi kunne bekræfte var sandt eller ej. Aska er nemlig så spritny en hytte, at det fine græstag endnu ikke var blevet lagt, da vi boede her i juni 2020. Men ifølge arkitekterne skulle dette være gjort nu, og Aska står nu endnu smukkere, end den allerede gjorde under vores besøg. Send mig endelig billeder, hvis du har en overnatning i Aska efter at have læst med her!
Indenfor føres visionen videre om at bringe naturen tættere på de overnattende gæster. Aska er indvendigt beklædt med lyst krydsfiner i fyr – som iøvrigt dufter himmelsk – der gør hytten både lys og hyggelig at være i. I Aska er der et fint lille tekøkken med en spiseplads og store panoramavinduer, hvorfra du kan nyde udsigten over Mývatn og vulkankrateret Herfjall. Muligvis den bedste “hotel”udsigt, du kan finde i Island!
Til trods for Askas lille fodprint på små 21 kvadratmeter, så føles hytten rummelig og behagelig takket være sine lyse rum og høje loft. I soveværelset finder du en kæmpe seng, der fylder hele rummet, og som byder ind til lange morgener i sengen. Ja, det er altså hvis man ikke har et lille barn med sig, som insisterer på, at dagen skal starte klokken 5 om morgenen.
Den perfekte dag i Aska
Få en god start på dagen med en solid morgenmad leveret direkte til døren. Som du måske har læst i en anden anmeldelse af et hotel i Island, er jeg meget kritisk i forhold til hotelmorgenmad. Derfor vil du højst sandsynligt vågne op til en endnu bedre morgenmad en den, vi nød under vores ophold i Aska, takket være min feedback. Vores morgenmad var dog helt find, og vi havde et kæmpe udvalg, som også holdt til frokosten. Men det matcher ikke helt med alle de fine detaljer i Aska, som ellers er så gennemtænkte. Vi taler blandt andet Hay i alle hjørner af hytten – jeg er fan!
Mens I sidder og spiser morgenmad og nyder den fantastiske udsigt over Mývatn, kan I jo meget passende tale om, hvad dagens program skal stå på. Måske det skal være en dasedag med en tur til Mývatn Nature Baths? Eller måske I skal vandre fra Aska og op til vulkankrateret Herfjall, som I kan se ud af køkkenvinduet? Er det ikke noget, kan du finde flere idéer til oplevelser i Mývatn og Nordisland længere nede i artiklen.
Når du kommer tilbage til Aska efter en spændende dag i Mývatn, er det sikkert ved at være spisetid. Fyr op for grillen og tilbered dagens aftensmad herpå. Måske I skal have friskfanget fisk fra en lokal fiskehandel?
Mens maden tilberedes, kan du nyde lidt af den sene sommersol på terrassen. Eller du kan lege med den lille (hvis du har sådan en med) i det bakkede landskab eller på gyngerne.
Husk at hilse på flokkene af vilde får, der af og til kommer forbi Aska. Her fik jeg for eksempel uventet besøg, mens jeg sad og arbejdede kl. 2 om natten.
Slut dagen af med at krybe til køjs i de bløde dyner og se tilbage på en helt fantastisk dag i Aska og Mývatn.
5 oplevelser nær Aska og Mývatn-søen
Selvom Aska er så skøn, at du snildt kunne bruge hele din tid i hytten, vil jeg nu alligevel slå et slag for, at du tager på oplevelse i Mývatn. Området er nemlig spækket med ene af unikke oplevelser. Mývatn er endda så lille, at du snildt kan komme rundt på en af cyklerne, som Hlíð Camping stiller til rådighed. Derudover starter mange af områdets vandreruter fra den lille landsby ud for Aska, Reykjahlíð. Du kan selvfølgelig også bare hoppe i bilen, som vi gjorde.
Mývatn Nature Baths
Vidste du, at du i Mývatn finder Nordislands svar på den Blå Lagune? Myvatn Nature Baths er et stort spaområde, der bliver opvarmet og får næring takket være det geotermiske område omkring Lake Myvatn. Entréen er her halvt så dyr som i den Blå Lagune, men du vil alligevel blive belønnet med store, varme bade på op til 40 grader og udsigten til den smukkeste omkringliggende natur.
LÆS MERE: Spa og velvære i Island | De bedste geotermiske bade i Island
Hverir
Få kilometer fra Myvatn Nature Baths på nordsiden af Lake Myvatn finder du de boblende mudderpøle Hverir eller Hverarönd, som ligger midt i en arktisk ørken – en stor kontrast til den ellers frodige natur omkring Lake Myvatn. Som stort set samtlige naturoplevelser i Island, er det ganske gratis at opleve Hverarönd, og hvis ikke det var for den meget gennemtrængende lugt af svovl, kunne man snildt bruge timevis på at beundre de fascinerende pøle.
Vandreruten Reykjahlíð-Grjótagjá-Herfjall-Dimmuborgir
Her er 3 oplevelser i én! Fra Aska finder du en vandrerute på knap 10 kilometer. Her kommer du forbi grotten Grjótagjá, som du måske genkender fra Game of Thrones, lavamarkerne Dimmuborgir og til sidst det vulkanske krater Hverfell, hvor du fra toppen har den skønneste udsigt over landskabet omkring dig. Vi var selv ude på denne rute på vores første tur til Island i 2017, og den kan varmt anbefales!
LÆS MERE om den spændende vandrerute
En alternativ vandrerute i Myvatn, som arkitekten bag Aska, Aldís anbefaler, starter ved Leirhnjúkur. Den 13 kilometer lange vandrerute tager dig med på en lille tidsrejse, hvor du går fra det “nye” varme og helt sorte lava ved Leirhnjúkur og vandrer ned mod Mývatn-søen på “ildlavafloden” Eldá gennem flere generationer af lava. Undervejs har du ene af fantastiske udsigter over området, og så vil du tydeligt kunne se, hvordan lavaen er løbet ud i søen og gjort den mindre. Vandreturen slutter lige ved Aska, og her står personalet ved Hlíð Camping klar til at hjælpe dig tilbage efter din bil. Det samme kan du gøre ved ruten Grjótagjá-Herfjall-Dimmuborgir, hvis du ikke er interesseret i at vandre samme vej frem og tilbage.
Skútustaðir pseudokratere
På vores seneste tur til Island var vi på udkig efter en kort vandretur i Mývatn på ikke mere end én time, hvor Saga kunne få sig en lur i viklen. Valget faldt på den 3 kilometer lange rute ved Skútustaðir pseudokraterne på sydsiden af Mývatn-søen. Pseudokratere findes kun få steder i verden og ligner meget et vulkankrater med den forskel, at kraterne er formet for at slippe damp ud fra vand, der er blevet ophedet af lava. I Mývatn findes der en stor gruppe af disse kratere omkring en lille sø, hvor der samtidigt er fantastiske muligheder for at spotte en håndfuld fugle, der er helt særlige for området.
Geothermal shower
Det her er en af de sjovere ting, man kan se i Mývatn. Men hvis du alligevel skal køre op til Krafla for at vandre på ruten, som arkitekten Aldís anbefaler, ja så kan du da lige så godt svinge her forbi. Midt i Kraflas lavamarker finder du nemlig intet mindre end et geotermisk brusebad med lækkert varmt vand opvarmet af jordens indre.
5 oplevelser i Nordisland
Listen over oplevelser i Mývatn er uendelig. Og har du mod på at bruge en time eller to i bilen, har du endnu flere unikke oplevelser i Nordisland i vente.
LÆS MERE: Vil du se hvaler i Island? Det og meget mere kan du opleve i Nordisland
Hvalsafar i Húsavík
Ligesom man skal se vandfald på sin tur til Island eller svømme i et geotermisk bad, ja så skal man altså også se hvaler. Islands hvalhovedstad Húsavík ligger under en times kørsel fra Aska, og herfra kan du tage på en hvalsafari i Island med hvalgaranti. Vi har været på en hvalsafari fra Húsavík på begge vores ture til Island og har set utallige pukkelhvaler, delfiner og endda en blåhval.
Asbyrgi
Kløften Àsbyrgi er en del af Nordislands Diamond Circle. Denne grønne og frodige kløft kommer mildest talt ud af det blå, efter du har kørt et par kilometer gennem den rene ørken. Ikke mange steder i Island kan du finde træer, men fordi planterne her i den hesteformede kløft er beskyttet mod vind og græssende får, er dette muligvis det mest frodige sted, du vil opleve under din tur til Island. Parker bilen og følg en af de mange ruter ind i birkeskoven, hvor du blandt andet kan finde den rene oase med en friskvandssø, der ligger ved bunden af kløften.
LÆS MERE om Asbyrgi og Nordisland
Vandfaldene Dettisfoss, Selfoss og Goðafoss
Der er mange vandfald i Island – over 200 navngivne! Så selvfølgelig er der også et par vandfald i Nordisland, som du bare skal se. Europas 2. mest kraftfulde vandfald finder du i Nordisland og kaldes Dettifoss. Et smukt og majestætisk vand, som har et mindre men mindst lige så smukt nabovandfald, Selfoss. Derudover kan du også besøge det lille men også meget smukke Goðafoss, som ligger midt på Ringvejen.
LÆS MERE om vandfaldene i Nordisland
Akureyri
Havde vi haft mere tid, ville vi gerne have lagt vejen forbi nordens største by Akureyri, som vi boede kun 1,5 km fra. Her bor omkring 18,000 mennesker, hvoraf en stor del af dem er studerende. Af netop denne grund skulle byen være utroligt hip, og du finder et væld af lækre restauranter, livlige caféer og de smukkeste nabolag med blomster i haverne og de majestætiske bjerge som baggrund.
Askja og Víti
Her er endnu et sted, jeg ikke har haft fornøjelsen af at besøge, men som jeg klart vil forbi på min næste tur til Island. I de østlige Højlande ud for Mývatn finder du det kæmpe vulkankrater Askja, hvori der er endnu et krater Víti. Det der gør Víti særligt speciel er, at der i krateret er formet en sø, som er geotermisk opvarmet og derfor kan bades i. Nøj, det ville jeg gerne kunne krydse af min bucketlist!
Vejen hertil er ikke sikker at køre på for turister, og du kan derfor kun besøge Askja og Víti med en turarrangør. Myvatn Tours er en af dem, der arrangerer ture til Askja og Víti. Turen starter i landsbyen foran Aska, Reykjahlíð, og tager omkring 12 timer.
Du kan læse mere om turene med Myvatn Tours her.
Vis dette opslag på Instagram
Bo i den unikke Aska-hytte i Nordisland
Jeg vil anbefale alle og enhver at forkæle sig selv med en nat i smukke Aska! Uanset om du er på udkig efter unikke hytter i Island, trænger til lidt ro og plads efter nogle nætter på hotel, eller hvis du som os har brug for en pause fra det primitive campingliv, så er Aska det oplagte valg. Ja, selv hvis du egentlig ikke havde planlagt at bruge til i Mývatn på din tur til Island, så er det bare om at få lavet din rute om. Du vil ikke fortryde det!
Aska er som sagt et helt nyt projekt hos Hlíð Camping, så jeg glæder mig sådan til at se, hvordan området udvikler sig. Siden min tur til Aska i juni 2020 har Aska fået en lille makeover i form af græs på taget og en opdatering af morgenmaden. Derudover fortæller arkitekten Aldís, at der er store planer for Hlíð Camping, hvor Aska befinder sig, og der er blandt andet endnu en Aska hytte på tegnebrættet, så endnu flere kan have fornøjelsen af at bo i så lækre omgivelser på deres tur til Nordisland.
Du kan se priser og ledighed for Aska på Hlíð Campings hjemmeside
Eller book dit ophold i Aska på Booking.com
Et ophold i Aska kan også bookes på Airbnb
Er du ikke allerede medlem af Airbnb? Tilmelder du dig Airbnb via dette link, vil du modtage (cirka) 253 kroner til næste rejse, mens jeg vil få 172 kroner i rejsekredit, så jeg kan finde en masse nye, spændende Airbnbs til jer. Så er den første overnatning også betalt ?