Reklame i samarbejde med NordicTB og Poland Travel
#NordicTBinPoland2021
Har du planer om en storbyferie i Polens andenstørste by, Krakow? Krakow er en fascinerende by fyldt med kontraster og utallige oplevelser til at holde dig fuldt beskæftiget i flere dage. Men indimellem dagens sightseeing skal energidepoterne naturligvis fyldes op. Heldigvis bugner Krakow med ene af spændende spisesteder – lige fra de traditionelle polske restauranter til finere gourmetrestauranter. Krakow har det hele! Bedst af alt? Du kan spise virkelig billig gourmet i Krakow! Her tipper jeg dig om tre ud af mange gode spisesteder i Krakow.
Pst! Nederst i artiklen finder du en god opskrift på traditionelle polske dumplings; pierogis ruskie.
Szara Gęś
Ligesom i mange andre europæiske storbyer, findes der et væld at spisesteder ved Krakows centrale markedsplads. Nogle større turistfælder end andre. Men lige netop her finder du også Szara Gęś. Her blev vi forkælet med en lækker 3-retters middag i de smukkeste omgivelser. Foie gras og gåselår var på menuen. De moderne retter var alle tilberedt med råvarer fra området omkring Krakow. Højdepunktet var uden tvivl deres berømte Szara Gęś-dessert; et hvid chokoladeæg fyldt med passionsfrugt og mascarpone lagt på en rede af candyfloss.
(Rynek Główny 17, 31-008 Kraków)
Biała Róża
På Restauracja Biała Róża havde vi den ultimative spiseoplevelse med en udsøgt 6-retters middag, rødvin og fantastisk champagne. Her serveres nyfortolkede udgaver af traditionelle polske retter som pierogi, fyldige supper, lammekebab og slutteligt “kogel mogel”; en mormordessert bestående af æggesnaps, her serveret med havtornis og candyfloss.
Og så spørger du nok, “hvad koster sådan en 6-retters gourmetmiddag i Krakow”? Hjemme i Danmark kan sådan en aften fyldt med lækker mad, gode vine og udsøgt champagne snildt løbe sig op i et par tusinde kroner. Det er dog ikke tilfældet i Polen. Lige knap 800 kr per mand endte vi op på. Ja, så burde der er i den grad være plads til, at de fleste kan tage ud og spise fint på deres storbyferie i Krakow.
Hos svenske Danielle fra Discovering the Planet kan du læse endnu mere om den fantastiske madoplevelse på Biała Róża.
(Floriana Straszewskiego 16, 31-101 Kraków)
Bazaar Bistro
Gourmetscenen i Krakow er enormt spændende. Men det er nu også tilfældet for de mere “normale” spisesteder. For selvom jeg nyder at kunne blive forkælet med en udsøgt gourmetmiddag, så elsker jeg også at spise på de restauranter, som også bliver besøgt af de lokale. Her får man, i min mening, et endnu bedre indblik i den lokale madkultur og smage. Især andre kulturers brug af grøntsager, synes jeg (som er meget kræsen, når det kommer til kød) er super spændende. Og netop dette sidste tip til gode spisesteder i Krakow vil jeg anbefale til både kødelskere, men i særdeleshed også til vegetarer.
På Bazaar Bistro i Krakows jødiske kvarter Kazimierz stod frokosten på en lækker 3-retters menu med lokalbrygget æblecider og øl. Her kan du vælge mellem et væld af mere eller mindre traditionelle caféretter som burger og pasta. Men vil du smage, hvordan man tryller med grøntsagerne i Polen, kan du ligesom jeg bestille en forret bestående af auberginepure med hasselnødder og tahindressing, samt en varm salat til hovedret med sorte linser, ristet græskar og et lækkert drys af nødder og tørrede rosenblade. Desserten stod på en polsk favorit; blommekage bestående af råsyltede blommer i rom, kardemomme crumble og halvais på toppen. Skal det være fint, kan du også flotte dig og bestille østers eller tatar med et glas udmærket champagne, ifølge champagneentusiast Ann-Mari fra Alltid reiseklar.
Bonus: Bistroen bager selv surdejsbrødet i eget bageri, som du også kan købe til at tage med.
Opskrift på traditionelle polske pierogi
Traditionelle polske dumplings
Ingredienser
Dej
- 300 g hvedemel
- 1 smule salt
- 125 ml varmt vand
- 1 æg
- 20 g smør
Fyld
- 250 g fed ost
- 250 g kartofler
- 50 g kantareller eller løg
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk sort peber
- bacon i tern
Sådan gør du
Dej
- Pisk vand, æg og smeltet smør sammen
- Tilføj salt
- Tilføj melet lidt ad gangen og rør grundigt
- Rør dejen godt sammen og stil på køl i mindst 30 minutter
Fyld
- Kartoflerne koges møre
- På en pande steger du finthakkede kantareller eller løg i smør, indtil de er let gyldne
- Når kartoflerne er møre, moses de og blandet med stegte kantareller/løg, revet ost, salt og peber
- Sæt til side
Foldning
- Rul dejen ud, indtil den er blot et par millimeter tyk. Brug rigeligt med mel, så det ikke klistrer
- Brug et glas til at udstikke dine dumplings
- Fyld hver cirkel med 1- 1 1/2 tsk fyld
- Fold din pierogi på midten, så det bliver til en halvcirkel. Dup med vand langs kanten og luk enten med dine fingre eller en gaffel hele vejen rundt
- Fortsæt indtil alle pierogi er fyldte
- Kog dine pierogi i cirka 5 minutter i en gryde med letsaltet vand. Kog 5-6 stykker ad gangen for at sikre, de ikke klistrer sammen. Når dine pierogi flyder op til overfladen, er de færdigkogte
- Server dem som de er eller steg dem let med en god omgang smør. Top med stegte bacontern og løg, finhakket persille og eventuelt en skefuld creme fraiche
Vil du selv lære at lave dumplings, som man gør det i Polen? Så kan jeg varmt anbefale dig at deltage i en af Restauracja Tradycyjas dumpling workshops. Restauranten er beliggende i en historisk bygning lige ved Krakows centrale markedsplads. Bygningen, hvor restauranten ligger, var i tidernes morgen eget af den italienske rigmand Hieronim Pinocci. Hos Restauracja Tradycyja byder menukortet derfor på en god blanding af traditionelle italienske og polske retter – inspireret af bygningens historie. Og netop de polske retter er noget, Restauracja Tradycyjas er særligt stolte af. Ja, faktisk så stolte, at de udbyder workshops i kunsten at lave traditionelle polske dumplings, pierogi.
Her kan alle være med. Både de der elsker at eksperimentere med alverdens råvarer, og de der ikke gør sig de store udskejelser i køkkenet. Under workshoppen lærer du både om den stolte polske dumplingkultur, får tips til tilberedning og alternativt fyld, og så får du mulighed for at prøve forskellige foldeteknikker af. Efter workshoppen kan du trygt rejse hjem fra Polen, vel vidende at du sagtens kan få stillet din lyst til pierogi, selvom du ikke har en pierogi-biks rundt om hjørnet. For tro mig, efter en rejse til Polen vil du med garanti blive storafhængig af de fantastiske polske dumplings!
3 svar til “3 gode spisesteder i Krakow | Billig gourmet & opskrift på polske pierogi”
[…] 3 gode spisesteder i Krakow | Billig gourmet & opskrift på polske pierogi […]
[…] Læs mere: Opskrift på pierogi ruskie og tre restaurantanbefalinger til Krakow […]
[…] lige netop Tatrabjergene var vores næste destination efter et fantastisk døgn i Krakow, hvor der virkelig var blevet kræset for smagsløgene. Vores forkælelsesrejse tog os 100 kilometer syd for Krakow, hvor vores andre sanser blev taget i […]