Har du planer om at besøge Amsterdam i år? Selvom Amsterdam i sig selv har masser at byde på, bør du ikke snyde dig selv for en dagstur væk fra den hollandske hovedstad. Holland bugner med ene af smukke og charmerende byer, som blot venter på at blive oplevet. 35 minutters togtur fra Amsterdam finder du middelalderbyen Amersfoort. Byen var i det 15. århundrede destinationen for tusindvis af pilgrimme, der valfartede hertil for at opleve et vaskeægte mirakel, der havde fundet sted i byen. I dag står Amersfoort smukt frem med middelalderlige murstensbygninger, gamle porte og de mest idylliske gader.
Oplevelser og seværdigheder i Amersfoort
Onze Lieve Vrouwe Toren
I midten af Amersfoort finder du det gotiske kirketårn Onze Lieve Vrouwe Toren. Tårnet, der stammer fra det 15. århundrede, er det eneste, der står tilbage, efter resten af kirken blev brændt ned til grunden under en bombning i 1787. Dengang tårnet blev bygget, markerede det det geografiske centrum af Holland. Der er naturligvis sket en hel del siden da, og nu over 500 år senere senere er den hollandske grænse blevet ændret adskillige gange. Vil du prøve at bestige det høje kirketårn, er det muligt at købe billetter hertil i byens turistkontor for cirka 5 €.
Kirken Onze Lieve Vrouwe Toren blev oprindeligt bygget takket være de penge, Amersfoort modtog fra de tusindvis af pilgrimme, der valfartede hertil for over 500 år siden. I vinteren 1444 rejste en 16-årig pige mod St. Agnes Klostret, hvor hun skulle blive nonne, og undervejs kom hun forbi Amersfoort. Hendes forældre havde givet hende en billig Jomfru Maria statuette, som pigen endte med at smide i kanalen i Amersfoort, da hun syntes, der var pinligt at bære rundt på den. Et par dage senere fik en lokal tjenerinde en række syn om, at noget værdifuldt skulle befinde sig i den frosne kanal. Efter at have fået det samme syn adskillige gange, kunne hun ikke klare fristen og blev nødt til at finde frem til denne værdifulde genstand. Tjenerinden fandt frem til statuetten af Jomfru Maria, som hun bragte til den lokale præst. De efterfølgende år kunne byen dokumentere, at intet mindre end 548 mirakler var sket som et svar på indbyggernes bønner. I det 15. århundrede valgte tusindvis af troende at rejse til Amersfoort for med egne øjne at se denne “mirakel-statuette”, som skulle kunne besvare alle deres bønner.
De gamle porte
I Amersfoorts gamle bydel finder du hele tre eksempler på smukke porte, som i sin tid var bygget ind i den gamle bymur. Den mest populære er Koppelpoort, der stammer fra det 15. århundrede, og som du kan se et billede af øverst i indlægget. Midt på byens shoppinggade finder du en anden port, Kamperbinnenpoort, som stammer fra det 13. århundrede, mens den 3. port, Monnikendam, ligger i den østlige del af byen.
Derudover kan du se resterne fra en 4. port på den gamle gade Muurhuizen. Tinnenburg ligger blot to broer fra Monnikendam og er den tidligere port, der gik over kanalen Kortegracht. Den gamle bygning står der stadig, og du kan endnu se resterne fra porten gå ud fra den sydlige side af bygningens mur.
Førstnævnte er faktisk netop den port, der gav mig lyst til at besøge Amersfoort. Jeg havde før vores tur set adskillige billeder af den på sociale medier, og jeg blev på ingen måde skuffet, da vi så den med egne øjne. Porten er utroligt smuk og velbevaret, og så markerer den så fint skillelinjen mellem det gamle Amersfoort og den nyere del af byen med sin futuristiske og eksperimenterende arkitektur.
Far vild i de gamle gader
Som du nok kan se, gemmer Amersfoort ikke på mange egentlige turistattraktioner. Den bedste måde at opleve byen på, er simpelthen ved at lade sig fare vild og forelske sig i de smukke gamle gader. Over 300 af bygningerne i den gamle bydel kan dateres tilbage til før det 18. århundrede, så det føles lidt som at vandre rundt i en forstørret udgave af den gamle by i Århus. Kanalen Zuidsingel omringer en stor del af byen, og langs denne finder du gaden Muurhuizen, der gemmer på byens allersmukkeste bygninger.
Man mente førhen, at netop denne gade var resterne af den gamle bymur. Dette har dog sidenhen vist sig ikke at være tilfældet. I stedet blev den oprindelige bymur revet med jorden for at udvide byen og få plads til de mange pilgrimme, der valfartede hertil i det 15. århundrede. De resterende mursten fra muren blev brugt til at bygge de huse, vi ser på Muurhuizen i dag.
Sådan kommer du til Amersfoort
Amersfoort er heldigvis en by, der er let at komme til fra Amsterdam og andre større byer i Holland. Hovedbanegården, Amersfoort Centraal, er beliggende blot 500 meter fra bymidten, som du nemt kan finde frem til takket være den gode skiltning. Der kører tog til Amersfoort direkte fra både Amsterdam og Utrecht. Køreturen tager mellem 20 og 35 minutter og koster 5-10 € per vej.
7 svar til “Dagstur til middelalderbyen Amersfoort”
Tak for guiden 🙂
Selv tak Lena. Håber den kan bruges 🙂
Elsker die guides – altid fyldt til bristepunktet af inspirationen og små sjove historiske anekdoter ! 😀
Sikke en utrolig charmerende og personlig by. Det ligner noget som taget ud af en eventyrlig film 🙂
Kram,
http://nikkilund.dk
Det har du meget ret i, Nikki. Det er sådan en fin by 🙂
Sikke dog en smuk by. Jeg har aldrig hørt om den før men din beskrivelser og billeder frister da til et besøg. Tak for inspiration 🙂
/Annette
Jeg havde heller aldrig hørt om Amersfoort, før jeg flyttede til Amsterdam. Det er ellers sådan en utroligt smuk by 🙂