Oplev en ny side af Bornholm

Oplev en ny side af Bornholm

Reklame i samarbejde med Destination Bornholm

Hvis man googler “Oplevelser på Bornholm”, “Hvad skal man lave på Bornholm” eller “Attraktioner på Bornholm”, er det ofte de samme seværdigheder og steder, der går igen og igen. Du kender nok allerede til både Hammershus, rundkirkerne, Døndalen, Gudhjem og Ekkodalen. Selvom alle fem steder er et besøg værd til enhver en tid, er det nu også rart at opleve nogle nye og lidt atypiske steder. For det er faktisk muligt at besøge steder på Bornholm, som langt de færreste turister kender til. Kursen skal sættes mod Bornholms nordvestlige kyst, hvor du mellem Hammershus og Hasle finder tre steder, du sikkert ikke allerede kendte til på Bornholm (men som afgjort er et besøg værd!).

Vang Havn

Første stop er Vang, som du kan nå på blot 10 minutter i bil eller inden for en time til fods, hvis du starter ved Hammershus Slotsruin. Vang er den største af de små flækker, vi skal forbi i dag, og dit første møde med byen vil være en stejl nedfart, der vil føre dig ned til havneområdet. Faktisk er netop denne nedfart, eller stigning alt efter hvilken retning du kommer fra, så stejl, at den er kåret til Danmark skrappeste stigning for cyklister med en højdeforskel på 92 meter og en stigning på hele 7,2% fordelt over en 1280 lang strækning. Heldigvis ankom vi i bil, så vi kom ikke på besynderligt meget overarbejde på vejen til eller fra Vang.

Vang har den fineste lille fiskerihavn med både nye sejlskibe og fiskekuttere af ældre dato. Da vi besøgte Bornholm, hærgede stormen Knud, og det var nærmest umuligt at gå rundt langs kysten på grund af den stærke blæst. Men kommer du på en (for Bornholm) mere vindstille dag, vil jeg absolut anbefale dig at tage dig tid til at udforske landsbyens bakkede gader med ene af farvestrålende huse, hvor end du kigger hen. Hvis dine ben trænger til en lille pause efter at have travet gennem landsbyen, kan du jo passende slå dig ned med en kop kaffe på Café Misty, hvor du har udsigt over både Vang Havn, Østersøen og Hammershus i det fjerne.

Idylliske fiskelejer

Når du har set nok af Vang Havn, er det tid til at sætte kursen tilbage til hovedvejen. Drej mod syd og fortsæt med at køre i et par kilometer, før du drejer tilbage mod kysten igen. Hernede ligger et par idylliske fiskelejer som perler på en snor. Bag dem har du det bornholmske landskab, der rejser sig 80 meter over havet – et meget udsædvanligt syn for ellers flade Danmark.

Den første flække, du vil støde på er Teglkås Fiskerleje. Denne lille havnelandsby, der blev anlagt tilbage i 1850, charmerer med sine lille havn, røgerier og ikke mindst farverige fiskerhuse. Knap 1 kilometer herfra kører du ind i en anden lille flække, Helligpeder Fiskerleje. Udover endnu mere bornholmsk idyl, skulle Helligpeder også være stedet, hvor du har Bornholms allerbedste udsigt til solnedgangen. Så drej ind til et røgeri på vejen, for eksempel i Allinge, hvor du kan stocke up på røgede sild, fiskefrikadeller og andet godt, og slå dig så ned på en bænk på havnen ved Helligpeder. Mæsk dig i de friskrøgede godter, mens du glæder dig til at kunne beundre solnedgangen, der maler aftenhimmelen i alverdens rødlige farver, før den går til ro i Østersøen. Bedst af alt er, at du kan sidde her helt uforstyrret af menneskemængder og støj fra telefonen, hver gang en besked tikker ind – her er nemlig absolut intet telefonnetværk som det eneste sted på Bornholm. Utroligt befriende!

Kultippen

Man kan selvfølgelig ikke undgå at komme omkring naturen, når man snakker om Bornholm. Og det er naturligvis også tilfældet i dette indlæg. Vores sidste stop på Bornholms nordvestkyst, før vi drejede ind mod midten af øen, var Kultippen, der ligger ikke langt fra Hasle. Mange af de mest elskede naturattraktioner på Bornholm, som for eksempel Opalsøen, er faktisk menneskeskabte, blandt andet på grund af kulgravninger. Det samme er gældende for Kultippen.

Inde i Hasle Lystskov finder du Rubinsøen, der er krateret fra dengang, man gravede efter sortkul. I udgravningsprocessen var det sjældent det rene kul, man fik ud fra mineskakterne. Også affaldsprodukter som ler, sand og kulstøv kom med minergraverne ud i vognene. Mens leret kunne bruges til fremstilling af klinker, var sand og kulstøv det rene affald, som skulle af vejen. Minerne kørte derfor deres tipvogne ud til kysten, hvor affaldet blev hældt ud over de stejle skrænter – deraf navnet Kultippen.

Selvom mineudgravningen for længst er ophørt, står Kultippen her endnu som en menneskeskabt kyststrækning, der mest af alt ligner et månelandskab. Det øde og mærkværdige landskab er egentligt et imponerende syn i sig selv med de stejle skrænter og dybe sprækker, der skærer helt ned til havoverfladen. Men hvis man kigger mod nord, er Kultippen endnu mere fascinerende, da det står i en kæmpe kontrast til den grønne skov og smukke badestrand, der ligger lige ved foden af Kultippens skrænter.

Har du besøgt nogle lidt atypiske steder på Bornholm? Del dit yndlings sted i kommentarfeltet herunder!

 

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , ,

4 svar til “Oplev en ny side af Bornholm”

  1. Stavehøl vandfaldet er så smukt og helt unikt.
    Elsker at gå tur dertil af en smuk skov sti.
    Troldeskoven oppe omkring Stammershalle er også et skønt og meget smukt sted.

    Hilsner
    Pernille

    • Både Stavehøl og Troldeskoven er to steder på Bornholm, som jeg aldrig har hørt om før. Men begge steder ser så smukke ud! Tusind tak for tippet, Pernille. Vildt at sådan en lille ø har så meget at byde på, selv efter man har været forbi så mange gange (:

  2. Helleristningerne på Bl.a Madsebakkerne ved Allinge synes jeg er spændende. Der er også mange flere steder men madsebakkerne er det største sted.
    Det er også i nærheden af kultippen som de har fundet dinusaurspor, fodspor. Jeg mener det er et sted sydfor kultippen. Vi gik Bornholm rundt, hvor vi kom forbi, vi fandt ikke selv fodsporene men vi læste et skilt at de skulle være der.
    Jørn Utzon har tegnet nogle bygningsværk på Bornholm fra før han blev kendt. Vandtårnet i Svaneke, men også et lille vandværk i nabobyen Listed.

    • Sikke nogle spændende forslag på lidt utraditionelle steder, man kan opleve på Bornholm! Tak for at du vil dele, Linda 🙂
      Helleristningerne på Madsebakkerne kørte vi faktisk forbi flere gange under vores ophold, men vi fik aldrig drejet ind for at se dem. Det må vi lige få lavet om på næste gang, vi lægger vejen forbi Bornholm!
      Vandtårnet i Svaneke var vi dog forbi, men jeg var ikke klar over, at Utzon også har tegnet endnu et vandværk i Listed. Det må være endnu en til listen over ting, vi skal se på den næste tur til Bornholm. Den ø rummer jo så uendeligt mange spændende steder!! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.