Dansk kulturarv og enestående byer i Sydslesvig

Dansk kulturarv og enestående byer i Sydslesvig

Reklame i samarbejde med NordicTB og Rejselandet Tyskland

I oktober rejste jeg og norske Janicke fra Let’s get lost rundt i Tyskland som en del af kampagnen #CityBreakGermany. På denne tur kom vi forbi hippe Berlin, UNESCO-byen Wismar, badebyen Warnemünde og ikke mindst charmerende Lübeck. Men vi fik også stiftet bekendtskab med det danske mindretal i Sydslesvig, ligesom vi fik udforsket byen Frederiksstad, der i mine øjne er lidt af et unikum. I dette indlæg tager jeg dig med på opdagelse i Sydslesvig, der til trods for adskillige historietimer i folkeskolen er et område af Tyskland, der i den grad er gået min næste forbi. Velkommen til historiske Slesvig og mageløse Frederiksstad!

Dannevirke

Vores første møde med Sydslesvig og minoritetsdanskerne var i Slesvig. Og det, der uden tvivl trækker flest besøgende til Slesvig, er Dannevirke. Derfor behøver stedet nok heller ikke den helt store introduktion. Vi husker nok alle historietimerne i folkeskolen, hvor vi lærte om 1864 – dengang hvor vi tabte Sydslesvig til tyskerne. Og ellers er vi sikkert blevet mindet om det, da DR sendte den anmelderroste serie af samme navn. Men den 30 kilometerlange er faktisk endnu ældre end et par hundrede år gammel. Faktisk stammer den helt tilbage til omkring år 400, hvor den markerede grænsen mellem Fastlandseuropa og Skandinavien, hvilket gjorde stedet til en af datidens vigtigste handelspunkter.

Vidste du også, at Dannevirke blev optaget på UNESCOs verdensarvliste denne sommer? Fæstningen regnes nemlig som Nordens største fortidsminde, og vi havde fornøjelsen af at møde og få en rundtur langs volden af Christian, som har arbejdet for, at Dannevirke blev optaget på verdensarvslisten. Kommer du til Dannevirke en dag, vil jeg absolut anbefale dig at udforske mere end den del af fæstningsværket, der ligger i forbindelse med museet. Hvis du krydser landevejen, finder du nemlig et super hyggeligt område, hvor du kan følge Dannevirke, der fører gennem både mark og skov. 

Ved indgangen til Dannevirke finder du også et lille museum, hvor du kan lære mere om fæstningen, krigen i 1864 og ikke mindst minoritetsdanskerne. Selvom museet umiddelbart var en anelse forældet, tror jeg på, at der vil være meget at komme efter, hvis man besøger Dannevirke inden for de næste par år. For med optagelsen på UNESCOs verdensarvsliste følger nemlig også budget til at opgradere og opdatere faciliteter samt bevarelsen af selve Dannevirke. Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig at vende tilbage en dag blot for at se, hvordan de har valgt af forbedre brugeroplevelsen på museet.

Oplevelser i Slesvig

Hvad skal man ellers se og lave i Slesvig? Selvom vi kun havde to timer tilbage i byen, før kursen skulle sættes mod næste stop på vores rundrejse, nåede vi alligevel vidt omkring.

Schloss Gottorf

Første stop på vores lille rundtur i Slesvig var faktisk en lille anelse uden for byen. Schloss Gottorf er et smukt slot, der stammer fra 1200-tallet. Hvor det førhen har været residens for hertuger og kongelige, bliver det i dag brugt som museum for Schleswig-Holsteins historie og for en samling af kunsthåndværker. Selv hvis du ikke er interesseret i at besøge museet, er det værd at lægge vejen hertil blot for at gå en tur rundt i den grønne park, der omkranser det smukke slot.

Slesvig by

En lille gåtur gennem Slesvig by blev det også til. Udadtil ser bybilledet ikke just ud af meget, men hvis du tillader dig at fare bare en smule vild, vil du kunne finde nogle ret fine gader med charmerende huse. Husk også at gå indenfor i katedralen, der er et smukt syn til trods for, at den var pakket ind i stilladser, da jeg besøgte Slesvig. Katedralen stammer helt tilbage til 1134 og er med sit 112 meter høje kirketårn den højeste katedral i Nordtyskland. En gåtur langs Slesvigs havnefront er også et must. Hernede blev frokosten også indtaget på en af de små fiskerestauranter, der ligger her.

Frederiksstad

Knap 45 kilometer fra Slesvig finder du Frederiksstad, der var det 5. stop på vores tur gennem Tyskland. Byen, der på tysk hedder Friedrichstadt, viste sig at være det stop på vores rundrejse, som overraskede mig allermest. Ærligt talt havde jeg aldrig hørt om Frederiksstad, før jeg fik ruten for vores rejse. Og på papiret ser byen heller ikke ud af meget. En landsby på sølle 2.500 indbyggere. Hvad kan den dog byde på sammenlignet med metropolen Berlin? Jo, det skal jeg sige dig!

Lille Holland

Da vi ankom til den lille togstation i Frederiksstad, blev vi mødt af vores lokale kontaktperson, Ole. En af de første ting, han fortæller, er, at jeg sikkert vil føle mig meget hjemme i byen, nu da jeg kommer fra Amsterdam. Og det bliver meget hurtigt klart for mig hvorfor. For lige at give lidt baggrundshistorie til Frederiksstad kan jeg fortælle, at byens grundlægger, Hertug Frederik den 3., valgte at invitere velhavende hollandske handelsmænd og håndværkere til byen med det mål, at Frederiksstad en dag skulle kunne blive en stor konkurrent til Hamborg, der var regionens ledende handelsby. Resultatet af denne hollandske tilstrømning til byen i det 17. århundrede er en retvinklet byplan med ene af charmerende huse bygget i typisk hollandsk stil med de ikoniske gavle.

På en gåtur rundt i byen vil du nok også hurtigt bemærke de mange såkaldte bomærker, der pryder flere af bygningers gavle. Disse mærker har ikke kun til formål at pynte på bygningen. Tilbage til Frederiksstads grundlæggelse brugte man nemlig ikke husnumre. I stedet havde husene disse mærker, der henviste til det erhverv eller navn, som husets beboer havde. Måske du kan spotte nogle træsko, en mølle, vin eller et posthorn på nogle af husene på din tur hertil? Faktisk er dette også noget, som man har bragt med sig fra Holland. Kommer du for eksempel til Amsterdam, vil du kunne se mange af de samme symboler på husenes facader. Vores kontaktperson havde i den grad ret – det var svært ikke at føle mig blot en anelse hjemme i denne lille bid af Holland i Tyskland.

Selvfølgelig gik den hollandske stil igen på vores hotel, Klein Amsterdam. Hotellet er beliggende lige ved byens hovedkanal, som løber langs Am Markt, Frederiksstads markedsplads. Til trods for at være blevet totalt moderniseret for nyligt, gemmer hotellet på de fineste gamle detaljer bragt hertil fra Holland. Her blev jeg især betaget af de smukke antikke Delft fliser, som prydede adskillige vægge på hotellet. Hvis du har fulgt med herinde længe, ved du nok, at en af mine yndlingsbyer i Holland er netop Delft, hvor det hollandske kongelige porcelæn stammer fra. Så at se så velbevarede fliser i Tyskland fik mig bare til at synes endnu mere om hotellet og Frederiksstad generelt.

Du kan se priser og ledighed for Klein Amsterdam lige her.

Og det er ikke kun på gadeplan, at Frederiksstad minder om Holland. Byen er som sagt omkranset af den fineste lille kanalring. Det er ikke svært at forstå, at de tilflyttende hollændere forelskede sig i lige netop dette område, da byen blev grundlagt. En kanalrundfart er en oplagt aktivitet i Frederiksstad, men går dette en anelse for langsomt for dig, kan du også springe ud i sjovere vandaktiviteter som SUP (standup paddleboarding), vandcykling og kanosejllads.

Det er dog ikke kun Frederiksstads ydre, der er grunden til, at byen er kendt som Lille Holland. Og det er heller ikke blot den fine kanalring, der trak hollænderne til området engang i 1600-tallet. De hollændere, der kom hertil, var nemlig religiøse flygtninge. For selvom Holland og især Amsterdam generelt er kendt for at have en høj tolerance, var visse religiøse grupper særligt forfulgte i det 17. århundrede. Remonstranterne, et hollandsk protestantisk trossamfund, der blev forfulgt i Holland, blev tilbudt 20 års religions- og toldfrihed i Frederiksstad. Mange af dem endte med at blive permanent. Den dag i dag er Frederiksstad fortsat det eneste sted uden for Holland, hvor remonstranterne har en menighed, og hver søndag kommer en præst hertil hele vejen fra Groningen i Holland for at prædike.

Men det er ikke kun de hollandske remonstranter, der har fundet frem til Frederiksstads store tolerance og religionsfrihed. For faktisk findes der ingen anden by i Tyskland og mange andre steder i resten af Europa med så mange forskellige religionssamfund fordelt på så få indbyggere. Hollandske remonstranter og mennonitter, katolikker samt tyske og danske protestanter er blot en lille håndfuld af de mange trossamfund, der er at finde i Frederiksstad. Og netop af denne grund blev Frederiksstad kaldt en toleranceby på samme måde som Amsterdam er blevet det siden sin grundlæggelse.

Til trods for sin hovedsagligt hollandske historie, har Frederiksstad også en dansk islæt. Som vi gik rundt i byen, fandt vi nemlig hurtigt ud af, at mange af indbyggerne havde en tilknytning til Danmark på den ene eller den anden måde. For udover at være hjem til en stor mængde danske protestanter, bor der også en del minoritetsdanskere i Frederiksstad. En af den var en repræsentant fra det lokale turistråd, som aktivt havde valgt at være minoritetsdanskere til trods for, at hun ikke umiddelbart havde danske aner. Hendes begrundelse var, at hun foretrak at lade sine døtre blive en del af det danske skolesystem, som hun mente var langt bedre end det tyske. Derfor finder man både en tysk og en dansk skole her i byen, hvilket i mine øjne er et stort antal skoler for så få indbyggere. Og når man går rundt i byen vil man da også spotte et par danske ting hist og her – udover det danske flag på markedspladsen. Får du lyst til en god dansk hotdog med det hele eller en softice med drys, kan du få stillet denne lyst i Frederiksstad.

Frederiksstad er virkelig helt sin egen. Jeg kan med ret stor sikkerhed sige, at der ikke findes et by som denne noget som helst andet sted i verden. For selvom mange generelt kalder Frederiksstad Lille Holland takket være dets charmerende bybillede og kanalring, så er byen så meget mere end det. Frederiksstad er en toleranceby med sine mange trossamfund fordelt på det lille antal indbyggere. Frederiksstad er også rosernes by. I den indre bymidte prydes stort set samtlige huse nemlig af de mest velduftende rosenbuske, ligesom du også finder en hyggelig rosenhave. Selvom jeg besøgte byen i oktober måned, hvor de fleste planter efterhånden burde været gået i hi, fik jeg da spottet en del farverige rosenbuske på min færden gennem byen. Kommer du til Frederiksstad i forårsmånederne kan du også deltage i byens rosenfestival.

Benævnelsesværdige oplevelser i Frederiksstad

Ja, Frederiksstad er i den grad et unikum. Og det gælder også når det kommer til de aktiviteter, du kan se frem til på din tur hertil. Selvom en gåtur gennem byens smukke gader i sig selv er en god nok grund til at komme til byen, er der nu også et par ret unikke oplevelser, som er værd at bruge sin tid på.

Urban sketching

Har du nogensinde hørt om urban sketching? Heller ikke jeg. Da jeg så, at urban sketching var på vores program for Frederiksstad, forestillede jeg mig, at vi skulle gå rundt og se på streetart rundt omkring i byen. Der tog jeg grueligt fejl. Urban sketching går i bund og grund ud på, at man går rundt i byen og tegner dets bygninger, gader eller menneskerne, der bor her.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg virkelig blev sat på prøve, da jeg skulle kaste mig ud i kunsten at urban sketche. Jeg har lidt tendens til at være en perfektionist, og jeg foretrækker allerhelst at kunne fordybe mig fuldstændigt i det, jeg laver. Men kun at have 1 time til både at blive vist rundt i byen, huske alle facts og samtidig tegne byens mange facetter lynhurtigt var lidt af en udfordring. Jeg kunne dog sagtens forestille mig at gøre det en anden gang, hvor jeg ikke også skal huske at tage billeder, som jeg kan dele med jer herinde og ikke mindst høre efter, hvad vores guide siger. Og heldigvis plejer man at have langt bedre tid til at fordybe sig i sin tegning, hvis man deltager i urban sketching i Frederiksstad.

Kunne du tænke dig at prøve kræfter med urban sketching, kan du deltage i et kursus helt gratis med byens ekspert, Octavia Zille. Den anden lørdag hver måned tager hun nemlig interesserede med rundt i byen og underviser i at tegne bybilledet. Turen starter på markedspladsen i Frederiksstad ved Markt-brunnen kl. 10. og slutter mellem kl. 15-17 på en lokal café, hvor du kan lægge farver på dine tegninger. Du kan finde mere information om disse ture på Octavias Facebook-side her.

Gourmet på Hotel Aquarium

Jeg ved ikke med dig, men normalt er gourmetmad ikke det første, der kommer frem, når jeg tænker på det tyske køkken. Snarere tværtimod. Især i mindre byer i Tyskland, synes jeg ofte, det er ene af tunge, kulhydratmættede måltider, der serveres. Og grøntsager lader til at være en by i Rusland for langt de fleste spisesteder. Men trods sin meget lille størrelse, er Frederiksstad faktisk hjem til en vildt god restaurant, som er en storby værdig. Da det blev aftentid, søgte vi mod Hotel Aquarium, der ligger ved Frederiksstads markedsplads og lige ned ad gaden fra Hotel Klein Amsterdam. Her skulle aftensmaden indtages. På Hotel Aquariums restaurant er lokale råvarer i fokus, når kokken tryller den ene smukke ret frem efter den anden. Vi startede ud med et par cocktails efterfulgt af en 3-retters menu med udsøgte vine, der passede til hver en ret. Omgivelserne er en anelse polerede for min smag, og det er ret tydeligt, at det er et hotel. Men selve maden er en Michelin-stjerne værdig, og kombineret med det rigtige selskab, er man garanteret en uforglemmelig aften i magiske Frederiksstad.

 

 

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.